Functional Training is de meest misbruikte term in fitnessland. Menig sportschool en Personal Trainer gooien met deze term zonder deze daadwerkelijk functioneel in te vullen. Het trainen met losse gewichten, eigen lichaamsgewicht, complexe oefeningen en meerdere spiergroepen is wat je het vaakst tegenkomt als omschrijving van Functional Training.
Voorheen leerde ik als personal trainer verder een arsenaal aan oefeningen zodat ik per individu ‘maatwerk’ zou kunnen leveren: persoon Y heeft hoogstwaarschijnlijk andere oefeningen nodig dan persoon X. Andere lichaamsbouw, andere klachten, andere doelen.
Functionele training dat er op gericht is om jouw biomechanica te verbeteren werkt echter op een volledig andere manier. Door eerst de basisfysica en menselijke biologie te begrijpen, en de praktijk te oriënteren op principes die het mogelijk maken dat bewegingen op een natuurlijke en efficiënte manier plaatsvinden. Omdat het betrekking heeft op het corrigeren van onevenwichtigheden in het lichaam, kijken we naar het lichaam als een onderling verbonden systeem en herpositioneren we het totdat je beweegt zoals je bedoeld bent om te bewegen. De mens eigen blauwdruk van biomechanica. Natural Training zou wat mij betreft dan ook een betere benaming zijn dan Functional Training. 😉
Is een squat bijvoorbeeld functioneel? Het is dezelfde beweging als we op de wc gaan zitten toch? Je kunt je squat zo vaak oefenen als je wilt, het wordt er niet functioneler op zolang je niet voor de juiste balans in je lichaam zorgt. Hoe kun je dan wel beter leren squatten? Door niet bezig te zijn met squatten! Je lichaam wordt niet functioneler door oefeningen keer op keer uit te voeren, te analyseren en te herhalen. Zeker niet met een zware stang op je nek die je lichaam ook nog eens in diepere compressie zet. Je lost het ook niet op door een andere squat variant te trainen. De disbalans die je in je lichaam hebt wordt niet opgelost en wordt hoogstwaarschijnlijk ook nog eens erger.
Onze gezondheid wordt bepaald door hoe goed we ons kunnen aanpassen aan onze natuurlijke omgeving. Hoe beter we in evenwicht zijn met de regels van de natuur, hoe beter we ons voelen, hoe beter we eruitzien, hoe langer we leven. De overgang van het in oefeningen denken naar in bewegingen denken, is voor de meesten een lastige verandering waar ze niet aan willen beginnen.
Het is namelijk een radicaal andere benadering van training, die in schril contrast staat met vrijwel alle andere trainingsmethoden die onevenwichtigheden veroorzaken naarmate je ze vaker herhaalt. De aanpak van daadwerkelijk functioneel trainen verschilt omdat er gekeken wordt naar de ongemakkelijke waarheden waar niemand anders naar wil kijken tijdens de training. Als je je mechanica ten goede verandert, wordt alles in je leven beter. Je begrijpt het pas als je het daadwerkelijk doet!
Enkele voordelen van betere biomechanica:
- Zie er beter uit: mensen met goede biomechanica ontwikkelen meer spieren en hebben minder vet.
- Beheers of elimineer gewrichtspijn en stijfheid: gewrichtspijn en stijfheid zijn vaak het product van een lichaam dat inefficiënt beweegt.
- Beweeg moeiteloos: functioneel trainen leert je zuinig om te gaan met je spieren. Als je begrijpt hoe je je lichaam moet structureren, wordt beweging moeiteloos.
- Houd trainingsregime vast: door van mechanica te veranderen, kun je blijven trainen omdat je geen pijn zult hebben.
- Beheers stress en angst op een fundamenteel niveau: verander de lichaamstaal fundamenteel en je zult zowel je reacties op stress als je gedachten veranderen.
- Verbeter je energie: als je fysiologie niet gericht is op het repareren van een inefficiënt en ontstoken lichaam, krijgt het de capaciteit om je te helpen de energie te produceren die je nodig hebt om de dag door te komen.
- Verbeter slaap: een lichaam dat niet goed met angst kan omgaan, slaapt vaak ’s nachts niet goed. Als je je lichaamstaal verandert (biomechanica), worden je reacties op stress verminderd en wordt je vermogen om aan het eind van de dag te ontspannen gemakkelijker.
- Verbeter het libido: de gespierde atleet die goed beweegt, heeft geen problemen met zin in seks. Goede mechanica leidt tot meer rust, wat kan leiden tot meer seksuele activiteit.
- Voorkom ziekten: veel ziekten zijn het bijproduct van een slechte stressreactie. Jouw beweging dicteert het grootste deel van die reactie. Als het een goede reactie is, zal je fysiologie verbeteren en je kansen op een optimale gezondheid dramatisch toenemen.
- Bouw een echt gevoel van zelfvertrouwen op: bovenstaande punten leiden uiteindelijk naar een gezond en gelukkig en daarmee ook een lijf vol zelfvertrouwen.
Wil jij dat nou ook? Stuur mij dan een bericht!