We leggen onszelf onnodig veel druk op en vergelijken onszelf graag met anderen. Weinig mensen doen daadwerkelijk wat ze leuk vinden. We rennen veelal op de automatische pilot rond en proberen intussen zoveel mogelijk ballen hoog te houden. Hoe vaak denk je bewust na over de invulling van jouw leven? Hoe gelukkig ben je met je leven? En met je werk? Zou je eigenlijk iets willen veranderen, maar weet je niet waar te beginnen? Wellicht geeft een kijkje in mijn leven inspiratie of ga je zelfs tot actie over om verandering teweeg te brengen op welk vlak in jouw leven dan ook.
Als persoon die vrij weinig geeft om verjaardagen en feestdagen, vind ik mijn 35e verjaardag vandaag tot dusver wel de meest interessante. Het voelt als een splitsing. Het is voor mij een moment van bezinning.. Eens even achterover zitten en bedenken wat ik nu allemaal heb gedaan en bereikt. En dan bedoel ik eigenlijk sinds ik de carrièreswitch heb gemaakt naar Fitnesstrainer op 33-jarige leeftijd. Twee jaar geleden zat ik nog midden in mijn burn-out, wist ik dat het kwam omdat ik mijn toenmalige werk niet meer leuk vond, maar had ik geen idee wat ik dan wel moest gaan doen. Ik had toen nooit durven dromen dat ik zou zijn waar ik nu ben. In twee jaar tijd is mijn leven echt compleet veranderd! En ik ben nog nooit zo blij geweest met verandering als met deze. Wat een verschil kan het maken, als je (eindelijk) doet wat je écht leuk vindt, wat écht je passie is en waarvoor je met alle plezier uit je bed komt.
Mijn verhaal heb ik de afgelopen twee jaar met veel mensen gedeeld. Ik hoor zo ontzettend vaak dat mensen niet gelukkig zijn met het werk dat ze doen. De meesten hebben echt geen idee wat voor een impact dat op de kwaliteit van leven heeft. Enkele voorbeelden van waar ik voorheen tegenaan liep:
- Minder energie: erg veel moeite om uit bed te komen.
- Vaker slechte zin: negatieve spiraal waar je lastig uitkomt.
- Snel geïrriteerd: daardoor sneller ruzie.
- Fysieke klachten: rugpijnen, migraines en honderd andere ‘pijntjes’ hebben het merendeel van mijn leven bepaald.
- Depressieve gevoelens: algeheel gevoel van ongelukkig zijn.
Realiseer je eens hoeveel uren je in een week op je werk, thuis en in je bed doorbrengt. Met een 40-urige werkweek is het lastig om werk dat je echt niet leuk vindt niet je leven te laten beïnvloeden. Ongelukkig zijn met je werk heeft een grote impact op de algehele kwaliteit van je leven. En toch hoor ik dit nog wel het meeste op de vloer. Leden die ongelukkig zijn en het ook wel weten, maar het zich niet echt realiseren. Vaak wordt het snel afgedaan met: “Ja, maar het is maar werk” of “wat moet ik dán doen?”. Men staat er simpelweg niet bij stil dat er ook genoeg oplossingen bestaan. Misschien vind je je werk wel ontzettend leuk, maar is het geen goede match met je werkgever? Ligt het dan aan je werkgever, aan jou of aan beide? Wellicht is goede communicatie al voldoende om irritaties uit de wereld te helpen. Of misschien ligt er een andere roeping op je te wachten waar je veel meer energie en geluk uithaalt en twijfel je hierover of durf je de stap niet te maken?
Er gaan vaak zoveel gedachtes door mensen heen als het gaat over hun werk. Maar het blijven gedachtes als je er nooit actief mee aan de slag gaat. We leven in een tijd waar overal een oplossing voor bestaat. Ongeacht wat het probleem of de oplossing ook is, dit zijn zaken die noodzakelijk zijn om dingen te veranderen:
- Je moet het ECHT willen: het roepen of het echt voelen en willen zijn toch echt twee verschillende dingen. Bij mij heeft dat eerst twee burn-outs gekost voordat ik dit doorhad.
- Kom uit je comfortzone: na 13 jaar werkzaam te zijn geweest als Online Marketing Specialist, waarvan 5 jaar als zelfstandige, was het enorm ver buiten mijn comfortzone om stage te gaan lopen bij Stofberg Vandaag. Van eigen baas naar stagiaire. Onderaan de ladder beginnen op 33-jarige leeftijd was lastig, maar achteraf ook noodzakelijk om aan de veranderingen te wennen.
- Je moet investeren: wil je iets veranderen in het geluk dat je werk wel of niet brengt, dan zul je er zelf tijd, energie en soms ook geld in moeten investeren. Ik ben aan de slag gegaan met een loopbaancoach en vervolgens de opleiding tot Fitnesstrainer gaan volgen.
- Zoek professionele hulp: ik zeg altijd dat het traject met een loopbaancoach de allerbeste investering in mijzelf is geweest. Anders was ik iets gaan doen waar ik alsnog niet gelukkig mee was geworden. Hoogstwaarschijnlijk een commerciële functie die toch nog behoorlijk verdiende. Ik wil er niet eens over nadenken hoeveel burn-outs me dat zou hebben gekost.
- Ben open en eerlijk. Naar jezelf, maar ook naar je omgeving. Zodra je zaken uitspreekt, krijgt het vaak al een andere lading voor jezelf. Het zal je verbazen hoeveel mensen hetzelfde mee maken of hebben gemaakt zodra je erover begint te praten. Zoek steun in je directe omgeving. Mensen die eerlijk tegen je durven te zijn, maar waar je ook gewoon je ‘ei kwijt kunt’.
Verandering gaat nooit vanzelf en het is één van de moeilijkste onderdelen in het leven. Van baan of zelfs volledig van beroep veranderen gaat niet zo maar even gebeuren. Er is een hoop toewijding, maar ook duidelijkheid nodig door middel van een goed plan. Of misschien ben jij juist hartstikke blij met je werk en ben je op een ander vlak niet zo gelukkig. Bovenstaande geldt dan ook voor alle geluksfactoren in je leven. Je zult uit je comfortzone moeten stappen en actie moeten ondernemen om verandering teweeg te brengen. Bezint eer gij begint is dan wel een toepasselijk gezegde. Denk eens goed na over wat je nu echt wilt en wat je nu echt heel erg gelukkig maakt. Ga vervolgens kijken hoe je dit kunt realiseren. Wat is er voor nodig om van een droom een concreet plan te maken? Praat erover in en met je omgeving en verbaas je over waar hulp allemaal vandaan kan komen!
In de tussentijd is de sportschool de ideale locatie om je hoofd leeg te maken door een goede trainingssessie, een inspannende groepsles of juist gewoon even een goed gesprek met je coach. Als je geen energie of de motivatie kunt opbrengen om aan je doelen te werken en te sporten, lees dit blog dan nog eens opnieuw. 😉
Lees hier deel 2 waarbij ik dieper in zal gaan op het omgaan met tegenslagen. Hoe de juiste mindset een cruciale factor hierin speelt.